illusztráció illusztráció

Szabad szemmel is látható napfolt

A 12192 azonosítójú aktív regió október 17-ei befordulása óta, eddig négy nagy X-osztálybeli napkitörést produkált.

illusztrációAz AR 12192 elenevezésű aktív régió (angol nevén active region) október 17-ei befordulása óta, eddig négy nagy X-osztálybeli napkitörés produkált. A foltcsoport méretében is eléggé kivételes, mert ekkora méretű folcsoport csak ritkán látható a Napon. A foltcsoport teljes mérete nagyjából a Jupiter átmérőjének felel meg. Jelenleg az aktív régió már a Nap nyugati oldalán látható és pár napon belül ki is fog fordulni. Szerencsére a napkitörésekkel együtt járt koronaanyag kidobódások (CME) nem Földük felé irányultak, így nem is tudtak semmiféle kárt okozni elektronikus műszereinkben.

 

A napfoltok olyan diszkrét tartományok, melyekben a mágneses térerősség erősen koncentrált (kb. 3000 Gauss). A sötét megjelenésüket a napfelszínen pedig annak köszönhetik, hogy a hőmérsékletük kb. 2000 fokkal hűvösebb, mint a 5700 Kelvin fokos napfelszín. A foltok ritkán jelennek meg magányosan, inkább csoportokba rendeződve napfoltcsoportokat vagy más néven az úgynevezett aktív régiót alkotnak. A foltcsoportok pedig feltűnésük sorrendjében nevezik el.

 

Mi az X-kategória?

Az X osztálybeli flerek a Naprendszer legenergikusabb eseményei közé tartoznak, amelyek hosszú sugárzási viharokat és globális méretekben okozhatnak problémákat. De ha még CME esemény is társul a fler mellé és az általa szálított plazma áttud jutni bolygónk magnetoszféráján, akkor egy időre a földi légkörben elektromágneses viharok alakulhatnak ki. Ezen viharok következtében az elektromos magasfeszültségű távvezetékeinkben túlfeszültségek is felléphetnek, melyek lokálisan egy időre megszakíthatják a folyamatos áramellátást.

 

Geomágneses vihar nélkül

A 12192 számú aktív régió által produkált nagy energiájú X osztálybeli flerek és CME-k nem voltak hatással bolygónkra. A CME-k nem a Föld felé irányultak, így nem tudtak geomágneses vihart létrehozni, míg a napkitörések legfeljebb kisebb kommunikációs zavarokat okozhatott egy-egy rádió sávban a Föld Nap felőli oldalán, melyet leginkább csak az amatőr rádiósok tapasztalhattak.

 

Megfelelő védőfelszereléssel szabad szemmel is látható