illusztráció illusztráció

Soha nem volt még ilyen kevés víz a Dunában

Több városban, így Budapesten is megdőlt a negatív vízállási rekord, jelentősebb vízszintemelkedés a következő napokban sem várható.

Vasárnap Komáromnál, hétfőn Esztergomnál is negatív rekordot döntött a Duna vízállása, majd keddre Budapesten is elérte a valaha mért legalacsonyabb vízszintet a folyó.

Komáromnál az eddig mért legalacsonyabb vízszint 18 centiméter volt, ezt szárnyalta túl a vasárnapi 14, a hétfői 10, majd a kedd reggeli 2 cm-es érték. A rendkívül alacsony vízállás leginkább a hajósoknak okoz nehézséget: a nagyobb szállodahajók már nem futnak ki, Mohácsnál csütörtökön a kompforgalmat is korlátozták. 

Esztergomnál is alig lehet ráismerni a folyóra, itt hétfő reggelre érte el az eddig mért legalacsonyabb, -2 cm-es vízállást a Duna, mely kedd reggelre tovább csökkent -10 centiméterre - derül ki az Országos Vízjelző Szolgálat honlapjáról.

illusztráció

illusztráció

Komlósi Ernő fotói Gödről, köszönjük!

50 cm-es, rekord alacsony vízállást mértek kedd reggel a fővárosban

Budapesten 2003-ban mérték az eddigi legalacsonyabb, 51 cm-es vízállást, kedd reggelre azonban 50 centiméterrel új negatív rekord állt be. Olyan alacsony a víz szintje, hogy a Vigadó előtti mérők mindegyike szabadon áll, még csak meg sem közelíti őket a víz. A következő napokban pedig néhány centivel még tovább csökkenhet a vízszint és a folyó alsóbb szakaszain is erre lehet számítani.

Ismét előbukkant az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál, mely 93 centiméteres vízállásnál kezd látszani, valamint újra átjárható a Margit híd alatti alagút is (MTI). 

illusztráció

Istvanv fotója Budakalászról, köszönjük!

Érdekességként megemlítendő, hogy a nagyobb folyókon a 19. században határozták meg a nulla pontok magasságát, amit egy kiválasztott év legalacsonyabb vízmagasságához rögzítettek. Azóta előfordultak kisebb vízállások is, így ezeket negatív jellel jelölik. A nulla csak egy viszonyítási pont, amelyhez képest a relatív vízállásokat határozzák meg. Ha Budapesten a vízállás nulla centiméter lenne, az nem jelenti azt, hogy száraz lábbal át lehet kelni a folyón, a víz mélysége még ebben az esetben is jó néhány méter. 

Borítókép: Mona33 (Kalocsa)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés