illusztráció illusztráció

Sáros eső hullhat vasárnap

Az erős délies áramlás afrikai eredetű port szállíthat térségünkbe, ami az esővel keveredve több helyen okozhat sáros esőt vasárnap.

Hétvégén igazi tavaszias időre készülhetünk, amit a dél felől érkező egyre enyhébb levegőnek köszönhetünk. Ez az erős délies áramlás azonban nem csak meleget, hanem jelentős mennyiségű afrikai eredetű port is fölénk sodorhat a magasban, ami az esővel keveredve könnyen okozhat sáros esőt több helyen az országban.

illusztráció

A SKIRON modell vasárnap 12 UTC-re (13 óra) vonatkozó előrejelzésén jól látható, ahogy a magasban (kb. 5500 méter) fújó erős szelek egészen a Szaharáig lenyúlnak (bal oldali ábra), ahonnan nagy mennyiségű port szállítanak észak felé (jobb oldali ábra). Forrás: SKIRON (University of Athens)

A legfrissebb előrejelzések szerint sáros eső leginkább a középső tájakon, a Duna vonala mentén és a Duna-Tisza közén alakulhat ki vasárnap délután. Ezeken a területeken kerülhet átfedésbe a felettünk húzódó frontrendszer csapadékzónája a magasban lévő porral.

illusztráció

A porra vonatkozó várható optikai mélység vasárnap 15 UTC-kor (16 óra) az 550 nm-es hullámhosszú sugárzás esetén. Minnél nagyobb ez a szám, annál több por van a levegőben. Forrás: Weather.us

 

Borítókép: Pécz Tibor

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés