illusztráció illusztráció

Ritka meteorit

A csillagászok egészen a Föld légkörbe jutásáig követték a Szudán felett becsapódó meteort; darabjait a sivatagban gyűjtötték össze.

A 2008 TC3 kódnevet viselő meteor volt az első, amelyet a csillagászok egészen a Föld légkörébe jutásáig tudtak követni. A súrlódás hatására felrobbanó, autó méretű meteor maradványait összegyűjtötték, majd megkezdték azok vizsgálatát.

Az objektumot egy arizonai űrteleszkóp segítségével még tavaly októberben fedezték fel. Miután kiszámolták a pályáját, és kiderült, hogy az hamarosan keresztezni fogja a Földét, a csillagászok rögtön követni kezdték. Egészen addig sikerült megfigyelni, míg az néhány nap múlva valóban találkozott bolygónkkal, és Szudán felett, 37 km magasságban a légkörben felrobbant. A kaliforniai Seti Institute intézet kutatói a helyszínre utaztak, a sivatagban a meteorit 47 darabját sikerült azóta begyűjteniük.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a feketére égett, igen törékeny 2008 TC3 nem hétköznapi űrobjektum, hanem a meteorok ritka családjába tartozó urelit. Az aránylag fiatal, pár millió éves szikladarabnak egyetlen szülőbolygóról vagy holdról származik a teljes anyaga.

Forrás: NASA, BBC
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés