illusztráció illusztráció

Ritka látványosság

A Földközi-tenger felett szálló homok tett láthatóvá egy láthatatlannak tűnő időjárási frontot.

Nem mindennapi látványosságban volt részük az ELTE műholdvevő állomásán dolgozóknak március 24- én. A Terra műhold rendszere olyan képet rögzített, melyen a Földközi-tenger feletti magasabb légrétegekben szálló szaharai homok mutatja meg egy leépülőben lévő időjárási front kiterjedését.

Földünk sivatagait a nagy földi légkörzésnek a térítők táján felszínt érő leszálló ágának szárító hatása alakította ki. A légkörzés elemei, az ún. Hadley-cellák azonban az évszakok változásával vándorolnak. A leszálló ág maximuma a tél végén, tavasz elején éri el a Szahara legészakabbi részét, látványos homokviharokat és porkitöréseket okozva, amelyek a Földközi tenger homogén, sötét színű hátterén kitűnően tanulmányozhatóak.


A kép középen több száz kilométer szélességben halad az a homokfront, amelynek folyamatos utánpótlása délnyugatról, a sivatag felől érkezik, de a képződmény maga kelet felé sodródik, épp elérve Ciprust és a Nílus-deltát. A homoksáv a kép készítését követő napokban nagy utat tett meg, és nyomai egészen a Kaszpi-tengerig jutottak.
(geographic.hu)
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés