illusztráció illusztráció

Részleges napfogyatkozás lesz hazánk felett

A csekély mértékű napfogyatkozás június 10-én lesz megfigyelhető.

Június 10-én részleges napfogyatkozás lesz hazánk felett. A fogyatkozás mértéke viszont elég csekélynek mondható, ugyanis a Hold a Napnak csak a 0,75 - 3,8%-át takarja el.

Nagyobb mértékben az ország északi részén,

kisebb mértékben a déli tájakon fogja kitakarni égi kísérünk a központi csillagunkat. A fogyatkozás Sopronban 11 óra 55 perc 08 másodperckor kezdődik, maximuma 12 óra 39 perc 49 másodperckor lesz, és 13 óra 25 perc 23 másodperckor fejeződik be. Budapesten 12 óra 04 perc 40 másodperckor kezdődik az égi jelenség, maximuma 12 óra 45 perc 42 másodperckor lesz, és 13 óra 27 perc 11 másodperckor ér véget. Miskolcon pedig a fővárosi időpontokhoz képes 4-5 perccel később lesz megfigyelhető a jelenség.

illusztráció

A Hold árnyékának vonulása a bolygónkon. A pirossal jelölt kis részeken lesz megfigyelhető a gyűrűs napfogyatkozás. /Animáció forrása: Sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/

Mivel a fogyatkozás mértéke meglehetősen kicsi lesz, emiatt az ország több részén nem is lesz igazán érzékelhető. Megfigyeléséhez használjuk erre a célra gyártott eszközöket!

Szabad szemmel ne nézzünk semmiképp sem a Napba!

illusztráció

QWantumqWark korábbi fotója /Budapest/

A jelenlegi előrejelzések szerint nem valószínű zárt felhőtakaró hazánk felett, így az időjárás az ország több pontján is kedvező lehet a jelenség megfigyeléséhez.

Ez a napfogyatkozás valójában egy gyűrűs napfogyatkozás lesz bolygónk egyes részein. Ez a sáv Kanada északi területein, Grönland északkeleti sarkán, a sarkvidékeken és Szibéria keleti tájain halad majd át.

Forrás: Mcse.hu

Borítókép: Kiss Péter korábbi felvétele Budapestről

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés