illusztráció illusztráció

Október 23. időjárása

54 évvel ezelőtt száraz, napos idő volt nemzeti ünnepünkön, lássuk, mit hoz az idei év.

Ha Orsolya napján szép az idő, akkor az Karácsonyig meg is marad - tartja a népi mondás. Az idő szépségére a mai napon nem lehet panaszunk, hiszen az elmúlt időszak borongós égboltja után végre előbukkant a Nap is, azonban a szeles időben hőérzetünk jelentősen lecsökkenhet. A Karácsony ugyan messze van még, lássuk mit hoz a hétvége, milyen idő várható nemzeti ünnepünkön? S milyen idő volt 54 évvel ezelőtt ezen a napon?

1956. október 23-áról az OMSZ jogelődje gyönyörű őszi napként számolt be, az éjszaka leghidegebb óráiban a belvárosban 5°C-ot mutattak a hőmérők, míg délutánra 19-20°C közé emelkedett a hőmérséklet. Anticiklonális hatások uralkodtak hazánk felett, így száraz, napos idő volt, csapadék nem hullott Budapesten.

illusztráció2010. október 23-án hajnalban a derült területeken (főleg északon és a völgyekben) többfelé fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. A mostani állapothoz képest azonban a magasban már enyhülés kezdődik, így egyre inkább fokozódni fog a ködhajlam, szombaton hajnalban sűrű ködfoltok képződhetnek, melyek helyenként csak lassan oszlanak fel. Napközben 9 és 14°C közötti csúcshőmérsékletekre, csapadékmentes, száraz időre készülhetünk.

Minden kedves Olvasónknak kellemes hétvégét kívánunk!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés