illusztráció illusztráció

Meteorraj érkezik

A hiedelem szerint aki megpillant egy hullócsillagot, kívánsága valóra válik. Jó hírünk van, a napokban szokatlanul sok lesz belőlük.

A Perseidák nevű meteorraj érkezésének köszönhetően a napokban számtalan hullócsillagot láthatnak az égboltra tekintő érdeklődők.

Az érkező meteorraj sok fényes meteort és tűzgömböt produkál; népszerűsége azonban a meleg nyári éjszakáknak is köszönhető.

Jelentkezésük hosszú időre visszanyúlik, az első feljegyzések még a kínai csillagászoktól származnak, Kr. u. 36-ból. Rendszeres japán, kínai és koreai megfigyelések születtek a VIII. és XI. század közötti időszakról, a XII. és a XIX. század között azonban csak szórványosan említik a jelenséget.

Talán nem meglepő, hogy a meteorok sötét, zavaró fényektől mentes ég alatt a leglátványosabbak. Az elkövetkezendő augusztusi éjszakákon - ha az időjárás is úgy akarja - gyors, rövid hullócsillagokat láthatunk, a fényesebbek pályája mentén pár másodperces utánfénylő nyomjelenség is marad, amíg az izzó ioncsatorna szét nem oszlik a felsőlégkörben.

Ha netán nem hinnénk a szemünknek, jó tudni, hogy az ionizált csatorna jól visszaveri a radarhullámokat, de még az URH-tartományban működő rádió- és tévéállomások jeleit is. A visszaverődések - jó vevőantenna esetén - akár kommersz vevőkészülékekkel is hallhatóak. Európában számos megfigyelőállomás is működik, mely figyelemmel kíséri a meteoraktivitást.

A csillagászok előrejelzése szerint akár 200 meteort is megfigyelhetünk óránként.

CSILLAGÁSZATI KISLEXIKON: Meteor, meteorit, meteoroid, bolida - mit is takarnak eme kifejezések?

Meteor: a Föld légkörébe hatoló meteoroid által okozott fényjelenség.

Meteorit: a Föld felszínét elért meteoroid.

Meteoroid: a Nap körül keringő apró porszem, törmelék.

Bolida: kiemelkedő fényességgel járó meteor.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés