illusztráció illusztráció

Meteorraj

Az Orionidák meteorraj a napokban produkálja aktivitási maximumát, így a hajnali órákban érdemes lesz az égboltra tekintenünk!

Az Orionidák meteorraj az őszi hónapok egyik kedvelt áramlata, mivel minden évben megbízhatóan jelentkezik. Az október második felében aktív raj a Halley-üstökösből származik, vagyis ilyenkor valójában a Halley-üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni.

Az Orionidák aktivitási maximuma október 20-24. közé esik, általában 22-én látni a legtöbb a meteort, de az említett intervallumon belül bármikor számíthatunk kiugró aktivitásra. Ennek az az oka, hogy a Halley-üstökös egy öreg égitest, amely már nagyon régóta szórja szét az anyagát a Naprendszerben. Emiatt a hozzá kapcsolódó meteorraj szerkezete nagyon bonyolult, a poráramlat széles, melyben az anyag eloszlása nem egyenletes.

Az Orionidák hajnali meteorraj, vagyis az esti órákban nem lehet megfigyelni. Radiánsa este 9-10 körül kel és hajnalra emelkedik olyan magasra, hogy megfelelő számú hullócsillagot láthassunk. A maximum hajnalán minden évben számíthatunk legalább 20-25 meteorra óránként, 2006-ban és 2007-ben azonban a raj a normál aktivitás kétszeresével jelentkezett, ráadásul sok fényes meteor hullott.

Peter Jenniskens, a SETI Institute munkatársa szerint a fokozott aktivitás az idei évre is áthúzódik, amit az elmúlt nap külföldi megfigyelései igazolni látszanak. Az International Meteor Organization (IMO) online adatbázisa szerint már egy hete egyértelműen érzékelni az Orionidák jelenlétét, de az aktivitás csak október 19-én kezdett jelentősen emelkedni. A számítások alapján október 21/22-e és 22/23-a hajnalán 50-60 meteor/óra környékén tetőzhet az aktivitás, ami már igen szép hullást jelent.

Sajnos a meteorológiai feltételek nem lesznek túl kedvezőek, hazánk felett ugyanis hajnalban észak felől erős felhősödés kezdődik.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés