illusztráció illusztráció

Vasárnap hajnalban is rekordok dőltek

Minden napra jutott pár rekord a héten, az országos és a fővárosi rekord is megdőlt.

Friss (vasárnap 8:48): Vasárnap hajnalban is megdőlt a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja. Szeged-Belterületen mindössze 25,6 fokig csökkent a hőmérséklet, így 3 tizedfokkal megdőlt a korábbi országos rekord, melyet 2012-ben Tevelen regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat. A fővárosi rekord is megdőlt. 2012-ben Budapest belterületen 23,7 fokig csökkent csak a hőmérséklet, ma hajnalban pedig ez a rekord dőlt meg, Lágymányoson 25,1, Budapest belterületen 24,9 fokig hűlt le mindössze a levegő.

Szombat: Szombatra virradóra az országban több mérőállomáson nem csökkent 25 fok alá a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. Eddig augusztus 5-én a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Pécsett mérték, 24,2 fokot. Ma hajnalban Budapest Lágymányoson 26,6 fokig hűlt le mindössze a levegő, ez tehát az új napi országos minimum-rekord, írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

illusztráció

Kapornai nevű felhasználónk fotója, köszönjük!

Péntek: Ismét a főváros gyarapította a rekordok számát, a hivatalos mérések szerint 39,8 fok volt a mai maximum Újpesten, míg az eddig mért legmagasabb augusztus 4-i hőmérséklet Budapesten 36,7 fok volt, 1927-ben. A legmelegebb, 40,3 fok a csongrád megyei Kübekházán volt, ez azonban 0,2 fokkal elmarad a korábbi rekordtól, melyet 1905-ben Orosházán rögzítettek.

Csütörtök: Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint megdőlt az országos és a budapesti napi melegrekord is,

Békéssámsonon 40,1, Újpesten pedig 38,7 fokig melegedett a levegő.

Így az országos napi melegrekord 0,1 fokkal dőlt meg, a korábbi csúcsot 1927-ben regisztrálták Jászberényben, a fővárosi rekord pedig 0,9 fokkal volt magasabb a korábbi értéknél, melyet 1948-ban mértek Budatétényben.

illusztráció

Micsuda András fotója, köszönjük!

Korábban: Augusztus első napján Újpesten 37,3 fok volt, ezzel új fővárosi rekord született. Ezen a napon az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 36,5 fokot 1917-ben Gellérthegyen rögzítették.

A forróság után szerdán rendkívül meleg hajnalra ébredhettünk. A fővárosi eddigi legenyhébb reggeli minimum-hőmérsékletét haladta meg a mai. A János-hegy egyik völgyes részén mindössze 24,3 fokig hűlt le a levegő, meghaladva a korábbi 24,0 fokos rekordot, amelyet 1948-ban mértek a Gellérthegyen.

Újabb rekord!

Csütörtök hajnalra ismét meghaladta az eddigi, augusztus 3-án mért, legmagasabb minimum-hőmérsékletet a fővárosi érték. A János-hegyen 25,1 fokos minimumot mértek, az eddigi legmagasabb, miskolci 1905-ös és szegedi 2009-es 23,8 fokos minimumhoz képest.

Kovács Krisztián fotója, köszönjük!

A hivatalos méréseket az Országos Meteorológiai Szolgálat tette közzé.

Borítókép: Kovácsné Tündi

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés