illusztráció illusztráció

Megpillanthatjuk a Leonidák tagjait

A meteorraj maximuma szerda éjjelre esik, ám a megfigyeléshez szerencsére is szükség lesz.

A napokban haladunk keresztül az 55P/Tempel-Tuttle üstökös törmelékfelhőjén, melyből származó meteorok radiánsa az Oroszlán csillagképébe esik. Innen kapta nevét a Laonidák meteorraj, amit gyakran a "a meteorrajok királyaként" is emlegetnek. Idén a raj maximuma november 17-18-a éjjelre esik.

33 évente ez a raj produkálja a legnagyobb aktivitást az összes meteorraj közül, az üstökös ugyanis ekkor jár a Nap közelében. Ezen meteorviharok/meteorkitörések alkalmával a szokásos néhány meteor helyett

óránként akár több ezer hullócsillagot is számlálhatunk.

Erre azonban még várni kell, legutóbb 1999-ben lehettünk tanúi egy nagyobb kitörésnek, így legközelebb 2032-ben várhatunk nagyobb aktivitást. Addig óránkénti pár meteorral kell beérnünk, melyet még a közel telihold fénye és a nyirkos, ködös időjárás is megzavar.

Mivel az Oroszlán csillagkép fejénél lévő radiáns este 11 körül kel, ezért a rajt is inkább csak hajnalban érdemes figyelni. Szerencsés esetben egy alkalmas megfigyelési pontról a holdfény ellenére néhány fényes, gyors meteort láthatunk - írja a National Geographic.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés