illusztráció illusztráció

Melegrekordokkal indult a szeptember

Az országos és a fővárosi melegrekordok is megdőltek szeptember első és második napján.

Több melegrekord is született

Szeptember első és második napja is melegrekordokat hozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden Dombegyházán 36,9°C-ig emelkedett a hőmérséklet, ezzel megdőlt a 2012-ben Körösszalálon regisztrált 35,2°C-os rekord. A fővárosi melegrekord is megdőlt, ugyanis Újpesten 35,4°C-ot regisztráltak a legmelegebb órában, ez pedig 1,3°C-kal volt melegebb, mint az 1942-ben regisztált érték. Ez az érték új szeptemberi melegrekordot is jelent a fővárosban, ugyanis soha nem volt még ilyen meleg szeptemberben Budapest területén, mióta méréseket végeznek.

illusztráció

Szerdán pedig a Szabolcs-Szatmár-bereg megyei Tuzséron 36,0 fokkal született új melegrekord. Az erre a napra vonatkozó eddigi rekord 35,0 fok volt, melyet 1944-ben Kaposváron mértek.

Korábban:

A hétfői napot követően kedd hajnalban az ország nagy részén ismét igen enyhe volt az idő, inkább csak a szélvédett völgyekben hűlt le jobban a levegő.

illusztrációAz enyhe éjszakán új országos és fővárosi minimum hőmérsékleti rekord született. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pécs Árpádtetőn 22,8 fokos minimum hőmérsékletet mért, amely új országos rekord. Az eddigi rekordot egy 1942-es mérés tartotta, akkor Farkasgyepűn 22,4 fok volt hajnalban.

Több, mint 1 fokkal megdőlt a budapesti rekord is; a fővárosban ezen a napon 1990-ben a Széchenyi-hegyen 21,0 fokos minimum hőmérsékletet regisztráltak a műszerek; a mára virradó éjjelen azonban János-hegyen csupán 22,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés