illusztráció illusztráció

Hullócsillag-kitörés

Szombat este volt a Draconida meteorraj maximuma, több száz hullócsillagot láthattunk.

Várjuk fényképeiket!

Papics Péter La Palman készült animációi a sodródó meteorokról itt láthatók

Szombat estére volt a Draconida meteorraj maximuma, több száz hullócsillag tűnt fel egyetlen óra alatt - olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán. Észlelőink az ország számos pontjáról sikeresen figyelték meg az eseményt.

Mit tudhatunk a Draconidákról? - Egy kis történelmi áttekintés

A Draconidák egy igazi XX. századi meteorraj, az 1900-as napközelségkor Michel Giacobini fedezte fel az üstököst. Az 1913-as újrafelfedezés - ekkor Ernst Zinner találta meg - után jöttek rá a csillagászok, hogy az üstökös egy új meteorrajt hozhat létre, melyet a későbbi években többször is sikeresen megfigyeltek, de az október 9-10-e környékén jelentkező áramlat nem mutatott különösen nagy aktivitást.

Nem úgy 1933-ban, amikor a megfigyelők minden idők egyik legnagyobb meteorkitörésének lehettek szemtanúi. Az esti órákban jelentkező meteorvihar legaktívabb időszakában percenként 200-300 meteort lehetett látni, de az írországi Armagh Obszervatóriumból feljegyeztek egy olyan 5 másodperces időszakot, amikor nagyjából 100 draconida meteor tűnt fel az égen. A 6,5 évenként visszatérő üstökös 1940-ben nem okozott kitörést, 1946-ban viszont ismét jelentkezett a meteorraj, ekkor az észak-amerikai megfigyelők számoltak be 50-60 meteor/perces kitörésről.

A további kitörések azonban elmaradtak, 1972-ben 10-15 meteor jelentkezett óránként, 1985-ben pedig teljesen elmaradt a maximum. Ezek után szinte feledésbe merült a raj, ám 1998 októberében távol-keleti észlelők megfigyelései szerint "visszatértek" a Draconidák. Ilyen előzmények után igen nagy érdeklődéssel várjuk a mai estét, hiszen 2011-re ismét kitörést jeleznek előre a számítások.

Mire számíthattunk szombat este?

Két meteorfelhőn haladtunk át szombat este 6 óra és éjfél között, melyek közül a második, este 10-re előrejelzett maximum tűnt a biztosabbnak. A napnyugta környékére előrejelzett, fényesebb meteorokból álló maximumot olyan porfelhőktől várják, melyeket az 1800-as évek végén dobhatott ki az üstökös, ám mivel 1900 előtt nincs megfigyelésünk az üstökösről, nem tudhatjuk, hogy valóban mutatott aktivitást, vagy sem.

A meteorok rádiós technikával történő detektálásának - némileg szakmai, de látványos - megjelenítése a Galileowebcast oldalán volt követhető.

Az este 10 órára jelzett kitörést az 1900-ban és 1907-ben kiszabadult porszemek okozhatták, nagysága elérte a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor/órát jósolnak.

A kérdés eldöntésére a legjobb módszer, ha magunk is meggyőződünk arról, hogy mi történik szombat este az égen. A felhőkön kívül sajnos még egy komoly zavaró tényező lesz, a négy nappal telehold előtt járó égi kísérőnk. Az erős holdfény a halvány meteorokat biztosan eltünteti az égről, de ha valóban 500-600 meteor villan fel egünkön egyetlen óra alatt, elég fényes lesz köztük ahhoz, hogy életünk egyik legszebb természeti jelenségében gyönyörködhessünk - tájékoztat a Magyar Csillagászati Egyesület.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés