illusztráció illusztráció

Hóvirágot ne!

Mindent a szemnek, semmit a kéznek. Boldog nőnapot kívánunk!

Jó tudni, hogy a Hóvirág (Galanthus nivalis L.) az Európai Unióban veszélyeztetett, és emiatt a védett növények közé tartozik. Egyetlen szál virág természetvédelmi értéke 10 ezer forint, aki azonban tövestül tépi ki, az elpusztítja a növényt, ilyenkor háromszoros a büntetés. Ha a természet-károsítás tömeges, és a védett élő szervezet pénzben kifejezett értéke eléri a 100 ezer forintot, az már bűncselekménynek minősül, ami szabadságvesztéssel is büntethető. Ez 10 szál virágot, vagy négy tő elpusztítását jelenti.
Napjainkban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a védett növényekre a népszerű kirándulóhelyeken. A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le - javarészt a nemzeti parkok védett területeiről - és adtak el nőnap környékén.
A hazai hóvirág-állomány fennmaradásának megőrzése érdekében megkérünk mindenkit, hogy hóvirág helyett más, nem védett növényekkel kedveskedjen nőnapi ajándékként.
(forrás: FN)
Amennyiben mégis ezzel a kis virággal szeretnénk kedveskedni ismerősünknek, akkor ezt tegyük csakis virtuális formában, ahogy ezt most az Időkép portál üzemeltetői is teszik minden kedves hölgynek a Nemzetközi Nőnap alkalmából.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés