illusztráció illusztráció

Havazást hoz április első hétvégéje (animáció)

Télies időjárást hoz április első hétvégéje. Nagy területen alakulhat ki havazás, a hegyekben jelentősebb hómennyiség hullhat le.

A Ciril névre keresztelt mediterrán ciklon határozza meg továbbra is időjárásunkat. A ciklon melegfronti csapadékrendszere csütörtökön többfelé hozta meg a régen várt esőt. Néhol 30-40 millimétert meghaladó csapadék hullott le az elmúlt 24 órában.

Pénteken a ciklon hidegfrontja felel majd a csapadékért. Esőre, záporokra főleg az ország keleti felén kell számítani, a Tiszántúlon pedig zivatarok is kialakulhatnak. A hidegfront mögött, a Dunántúlon már megkezdődik a hideg levegő beáramlása, délkeleten viszont még 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Hétvégén már elárasztja a Kárpát-medencét a fagyos légtömeg miközben egy újabb mediterrán ciklon csapadékrendszere éri el térségünket. Emiatt az esőt többfelé váltja fel havas eső, havazás.

A Dunántúli-középhegység magasabb csúcsain akár 5-10 centi hó is lehullhat,

míg síkvidékén legfeljebb pár centis hótakaró alakulhat ki, az is főként a nyugati országrészben. A felszín közeli hőmérsékletek azonban bőven fagypont fölött fognak alakulni, így a lehulló hó inkább a magasabban fekvő helyeken tud majd megmaradni valamivel hosszabb ideig.

illusztráció

A csapadékzóna vasárnap napközben fokozatosan, kelet felé hagyja el térségünket. Az élénk, erős északi széllel hideg, száraz levegő áramlik be hozzánk, így nyugat felől egyre több helyen süt majd ki a nap.

Borítókép: Lica

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés