illusztráció illusztráció

Hamarosan elérkezik a csillagászat szerelmeseinek hete

A Perseidák hullócsillagai mellett sok érdekes és látványos dolgot is megfigyelhetünk majd az égen.

Beköszöntött az augusztus, ezzel együtt pedig szokás szerint hamarosan érkezik az év leglátványosabb csillaghullása is.

A Perseida meteorraj okozta csillaghullás augusztus 12-e és 13-a éjjelén lesz a leglátványosabb,

ekkor várható a Perseida-maximum, de persze az ezt megelőző, valamint az utána következő éjszakákon is megfigyelhetjük a légkörünkben felizzó meteordarabokat. A legintenzívebb időszakban akár óránként 20-30 hullócsillagot is láthatunk, ha figyelmesen kémleljük az égboltot. A hullócsillagok sötétedéstől kezdve egészen pirkadatig megfigyelhetőek lesznek. Sötétedés után elsősorban az északkeleti égboltot érdemes kémlelni, de a radiánstól távolabb is feltűnhetnek a hullócsillagok. A növekvő Hold este viszonylag korán lenyugszik a nyugati égbolton, amelynek köszönhetően még jobban látható lehet a csillaghullás.

illusztráció

Jónás Károly felvétele 2018-ból a Perseida-maximum idején /Soltszentimre/

Ezek után már csak az időjárás kérdéses, hogy mi várható ezeken az éjszakákon? A nagy időtáv miatt még pontos előrejelzést nem lehet adni (ezzel kapcsolatban a későbbiekben még friss cikkel jelentkezünk), de a mostani számítások szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a csillaghullás maximumát produkáló éjszakákon nem lesz zárt a felhőtakaró az ország nagy része fölött.

A Perseidák mellett az augusztusi égbolt más csodás látványosságokat is tartogat. Megfigyelhető lesz még egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis is. Ezért a tavalyi év után

idén ismét megrendezésre kerül az Egy hét a csillagok alatt nevet viselő rendezvénysorozat,

mely augusztus 7-e és 15-e között várja a látogatókat. A rendezvény keretein belül többek között távcsöves bemutatók, csillagképtúrák, ismeretterjesztő előadások és nem utolsó sorban hullócsillag-vadászat is szerepel. Több mint 40 helyszínen várják a csillagászat szerelmeseit, valamint a csillagászat iránt érdeklődőket a programokkal, mely helyszínek listája a következő napokban még tovább bővülhet. A rendezvényről bővebb információ a Csillagvizsgáló Blog oldalán, valamint az Egy Hét a Csillagok Alatt 2021 facebook oldalon található.

illusztráció

Egy hét a csillagok alatt eddig bejelentett bemutató helyszínei, ahol várják a szervezők a látogatókat /Térkép forrása: Egy Hét a Csillagok Alatt 2021/

Borítókép: Zeller Péter 2018-ban készített felvétele a Perseidák hullócsillagairól /Visegrád/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés