illusztráció illusztráció

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal

Sekély ciklon okozhat többfelé zivatarokat a következő napokban, de a hol és mikorra nincs pontos válasz.

A következő napokban sem éri el időjárási front a Kárpát-medencét, mégis több helyen készülhetünk csapadékra. A labilis légrétegződés és a nagy nedvességtartalmú levegő kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásához, melyet egy felettünk örvénylő sekély ciklon triggerelhet a következő két napban.

illusztráció

A sekély ciklon várható elhelyezkedése vasárnap délután a WRF tengerszinti légnyomás előrejelzésén

A ciklon kiszámíthatatlanságából adódóan azonban nehéz megmondani, pontosan hol és mikor emelkedhetnek a magasba a zivatarfelhők, melyek kialakulásában az orografikus viszonyoknak és a helyi konvergenciáknak is nagy szerep juthat. Némi támpontként szolgálhatnak alábbi előrejelzési térképeink, melyek a csapadékvalószínűségére és annak területi eloszlására adnak százalékos becslést.

Vasárnap a többnyire napos idő mellett a Dunántúlon és északon alakulhatnak ki nagyobb eséllyel csapadék. A kialakuló zápor, zivatar gócok jellemzően lassan fognak mozogni, így egy-egy cellából egy adott terület felett

rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék (akár 30-40 mm)

hullhat le. Emellett jégeső és erős, viharos széllökések kísérhetik az intenzívebb zivatarokat. A szél alapvetően nem lesz jelentős. A hőmérséklet délután 25 és 30 fok között alakulhat, amit gyakran melegebbnek érezhetünk fülledt levegő miatt. 

illusztráció

Hétfőn északnyugat lehet befutó a zivatarok számára, de úgy ahogy vasárnap is szinte mindenhol van az esély a csapadékra. Emellett sok napsütés ígérkezik. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között várható, az Alföldön mérhetjük a magasabb értékeket. 

illusztráció

A legfrissebb előrejelzések szerint kedden és szerdán készülhetünk több helyen zivatarokra, de bizonytalanságra való tekintettel erről majd egy későbbi cikkünkben írunk részletesebben. Addig is kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés