illusztráció illusztráció

Fényképezőket elő, itt az év első szuperholdja!

Hétfő este telihold ragyogja be az eget, mely egyben 2020 első szuperholdja is.

A közel havonta esedékes teliholdak ősi amerikai hagyomány szerint, az időjárás változása alapján, havonta külön névvel is rendelkeznek. A márciusi teliholdat a "féreghold" kifejezés képviseli, ugyanis a melegedő idő hatására a földekben felpezsdül az élet, megjelennek a rovarok, férgek. Érdekesség, hogy 2020-ban 13 teliholdat is megcsodálhatunk, mégpedig októberben teljesedik ki kétszer is említett égitestünk.

A köznyelvben elterjedt szuperhold jelző pedig arra utal, hogy a Hold pályáján éppen telihold fázisban kerül legközelebb a Földhöz, több tízezer kilométerrel közelebb, mint távolabbi szakaszokon (pl. földtávolpont esetén). A felszínről szemlélve 7%-kal láthatjuk majd nagyobbnak, mint máskor. A mostani féreghold a

2020-as év első szuperholdja,

hétfőn, helyi idő szerint 18:48-kor válik teljessé, hiszen a Nap ekkor fogja teljes mértékben megvilágítani a Földtől ezúttal mindössze 357 ezer kilométerre lévő Holdat. 

illusztráció

Ww2 fotója (2018. július)

Idén szuperholdak szempontjából kedvezően alakul az asztronómiai helyzet, ugyanis 3 alkalommal is óriáshold tűnik fel az égen, ráadásul mindhárom tavasszal. A mostanit követően az április 7-8-ai, majd a május 6-7-ei éjjel folyamán lehetünk tanúi a jelenségnek.

Ami a felhőzetet illeti, legjobb eséllyel a középső országrészben csodálhatjuk ma a szuperholdat. Az aktuális holdkelte és holdnyugta időpontokat Horgász aloldalunk tartalmazza. 

Borítókép: Szabó Gergő (2018. július)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés