illusztráció illusztráció

F1 2022: Időnként záporok locsolhatják fel a szingapúri pályát

A Szingapúri Nagydíj versenyhétvégéjén az időjárás is nehezítheti a pilóták és a csapatok dolgát.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: közepesen felhős idő, időnként esély mutatkozik egy-egy zápor kialakulására
Szél: mérsékelt délies szél
Hőmérséklet: 29-31°C

2. szabadedzés:

Időjárás: közepesen felhős idő, csapadéknak kicsi az esélye
Szél: gyenge délkeleti szél
Hőmérséklet: 28-30°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: közepesen-erősen felhős idő, időnként esély mutatkozik egy-egy zápor kialakulására
Szél: gyenge délkeleti szél
Hőmérséklet: 29-31°C

Időmérő edzés:

Időjárás: közepesen-erősen felhős idő, időnként esély mutatkozik egy-egy zápor kialakulására
Szél: gyenge délkeleti szél
Hőmérséklet: 28-30°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: felhős idő, esély mutatkozik záporok, zivatarok kialakulására
Szél: gyenge, mérsékelt nyugatias szél
Hőmérséklet: 28-30°C

illusztráció
Fotó: Acroamatic

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A következő versenyhétvégére Szingapúrban kerül sor a Singapore Street Circuit utcai pályán. Egy éjszakai verseny következik, ráadásul a pálya felszínét is újraaszfaltozták, ami miatt csúszósabb lehet. A páratartalom is nagyon magas lesz a versenyhétvége során, ami sokat kivehet a pilótákból.

A pénteki első szabadedzésen a pálya felszínének hőmérséklete folyamatosan csökkeni fog, a végére már közel lehet a levegőéhez, mivel nem sokkal napnyugta előtt kezdődik a tréning. Így alacsony lehet a gumik tapadása. Fontos lesz, hogy a gumik milyen mértékben tudnak üzemi hőmérsékletre melegedni, valamint milyen lesz a gumikopás mértéke.

Ugyanakkor időnként egy-egy zápor is kialakulhat a pálya térségében,

ami még csúszósabbá teheti az egyébként is csúszós aszfaltot, ha esetleg eléri a pályát, így nagy lehet a kicsúszás veszélye. A második szabadedzésre már sötétedés után kerül sor, így az aszfalt hőmérséklete szinte azonos lesz a levegőével. Ekkor már csak kis eséllyel fordulhat elő csapadék, így jó esély mutatkozik rá, hogy száraz körülmények között gyakoroljanak a pilóták. Bár ekkor is még csúszós lehet a pálya. A szél ezen a napon nem lesz befolyásoló tényező.

Szombaton a harmadik szabadedzésen és az időmérőn is van esély rá,

hogy időnként egy-egy zápor kialakuljon a pálya térségében,

így ebben az esetben ismét rosszak lehetnek a tapadási viszonyok. Valamint egy időmérő közben megérkező zápor alaposan felboríthatja a sorrendet, így ebben az esetben fontos lesz a jó időzítés a gyorsköröket illetően. Ha viszont száraz maradna a pálya, akkor a gumik felmelegítése okozhat némi gondot, mivel a harmadik tréning kevéssel napnyugta előtt kezdődik, az időmérő pedig már sötétedés után, így a pálya hőmérséklete közel lesz a levegőéhez. A szél ezen a napon sem lesz jelentős.

illusztráció
Fotó: Roderick Eime

A jelenlegi számítások szerint vasárnap

a versenyt is megzavarhatják időnként záporok, zivatarok,

és akár a rajtnál is már vizes lehet a pálya. A napnyugta után induló futamon így alacsonyak lehetnek a tapadási viszonyok, nemcsak a csapadék, hanem az alacsonyabb pályahőmérséklet miatt is. Ugyanakkor a friss aszfaltnak nem igazán lesz ideje felgumizódnia, ha a hétvége folyamán többször is lemossa az eső azt. Ha viszont száraz maradna a pálya, akkor is meg kellene küzdeniük a pilótáknak az alacsony tapadási viszonyokkal, valamint a gumik hőmérsékletével, esetleg a kopás mértékével. A szél ezen a napon is gyenge, mérsékelt marad, de iránya változhat, ami kezdetben egyes kanyarokban kicsit zavaró lehet a pilóták számára.

Borítókép: Chensiyuan

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés