illusztráció illusztráció

F1 2019: Milyen idő fogadhatja a mezőnyt a Red Bull Ringen?

Az esőgumikra ezen a hétvégén ugyan nem lesz szükség, viszont a szél kissé bekavarhat a pilótáknak az osztrák spielbergi nagydíjon.

Pénteki szabadedzések

1. szabadedzés:

Időjárás: derült, csapadékmentes
Szél: gyenge északi szél
Hőmérséklet: 21-23°C

2. szabadedzés:

Időjárás: derült, csapadékmentes
Szél: mérsékelt északi szél, egy-egy élénk széllökéssel
Hőmérséklet: 25-28°C

Szombat

3. szabadedzés:

Időjárás: gyengén felhős, csapadékmentes
Szél: mérsékelt délkeleti szél
Hőmérséklet: 20-22°C

Időmérő edzés:

Időjárás: gyengén felhős, csapadékmentes
Szél: mérsékelt délkeleti szél, egy-egy élénk lökéssel
Hőmérséklet: 25-27°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: gyengén felhős, csapadékmentes
Szél: gyenge, mérsékelt déli szél
Hőmérséklet: 27-31°C

illusztráció

Kép forrása: Formula.hu

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A pénteki szabadedzések alatt sok napsütésre számíthatunk, szinte felhő sem lesz az égen a szabadedzések ideje alatt, így csapadék sem valószínű. A napsütés hatására a pálya hőmérséklete gyorsan fog emelkedni, az első edzésen már 40 fok körüli lehet ez az érték, mely folyamatosan emelkedni fog, így a második edzésre akár 50 fok fölé mehet az aszfalt hőmérséklete, melyen hamar fel tudják a pilóták melegíteni az abroncsokat. Az északias szél a hosszú egyeneseket tekintve nagyrészt keresztbe fog fújni, így az esetleges élénk lökések nem lesznek hatással a legjelentősebb féktávokon.

Szombaton sem lesz eseménydús az időjárás,

a hőmérséklet a péntekihez hasonlóan alakul, az idő továbbra is naposnak ígérkezik. Az aszfalt forrósodásán kívül zavaró tényezőt egyedül a szélirány változása jelentheti, ezúttal délkeleti irányú légmozgás várható mind a 3. szabadedzésen, mind az időmérőn. Utóbbin egy-egy élénk széllökés is nehezítheti a versenyzők dolgát. A pálya 1. szektorának végén, tehát az első kanyart (Castrol Edge) követően hátszélben versenyezhetnek a pilóták, így már ehhez mérten kell korrigálniuk féktávjaikon. Kisebb lehet a leszorítóerő, megnőhet a fékút, ezáltal valamivel hosszabb féktávot kell majd venniük a pilótáknak. Mivel a körülmények szárazak maradnak, délutánra ismét 50 fok köré, vagy akár 50 fok fölé melegedhet az aszfalt felszíne.

A verseny száraz, túlnyomóan napos időben kerülhet megrendezésre,

ezen a napon akár a 30 fokot is átlépheti a hőmérséklet, így a pálya hőmérséklete ismét 50 fok fölé mehet. Jó tapadást, de esetleg kicsit erőteljesebb gumikopást eredményezhet mindez. A gyenge, mérsékelt déli szél viszont a legfontosabb féktávokon nem lesz jelentősebb mértékben befolyásoló tényező.

Borítókép: Motorsport.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés