illusztráció illusztráció

Túl a nap-éj egyenlőségen

Az elnevezéssel ellentétben nem ettől a naptól válnak hosszabbá az éjszakák a nappaloknál.

Pénteken vette kezdetét a csillagászati ősz. Az időjárás sem hagyott minket megfeledkezni erről, hétvégén is az évszakhoz képest hűvös, több helyen esős, szeles idő volt jellemző. Magyar idő szerint szeptember 22-én, 22 óra 2 perckor delelt merőlegesen az Egyenlítő felett a Nap.

A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor még 24 perccel hosszabb az éjszakánál, és hazánkban csak szeptember 25-én csökken 12 órásra, azaz aznap egyforma hosszú az éjjellel. A napfordulón egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre.

illusztráció

Kovács Éva fotója, köszönjük!

Az esemény mégsem veszt jelentőségéből, ez a Földanya (másképp Mabon vagy Modron) ünnepe is egyben, köszönet a beérett termésért, illetve a betakarítás, aratás, szüret lezárultával a megérdemelt pihenés, megnyugvás kezdete.

Borítókép: Vikisz

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés