illusztráció illusztráció

Égi tünemények a poros légkörben

A felénk áramló sivatagi por hatalmas felhőernyőt húzott a fejünk fölé, ami szebbnél szebb légköroptikai jelenséghez járult hozzá.

Légköroptikai jelenségekben bővelkedett a mai nap. A melléknapok és naphalók mellett teljes halókomplexumok díszítették az égboltot, melyekről számos fotó érkezett képtárunkba.

illusztráció

Pappné Szebellédi Tündi fotója Perkátáról

illusztráció

Gilicze Ferenc fotója Sárbogárdról

illusztráció

Kákai Emese fotója Tolnából

illusztráció

Ifj. Németh Lajos fotója Kispestről

Melléknap Jászfényszaru felett. Kamera üzemeltetője: Urbancsik Gábor

illusztráció

Andibarta fotója Tompáról

illusztráció

Zoboki Anna fotója Mátraszentimréről

illusztráció

Camelferr fotója Felsőtárkányból

A sivatagi por húzott hatalmas felhőernyőt fölénk

Az égi csodák kialakulásához, mint mindig, most is kellő mennyiségű magas szintű felhőzetre (cirrus, cirrostratus) volt szükség. Ebben ma nem volt hiány. Közép-Európa felett ugyanis egy nagy kiterjedésű cirrus ernyő terült szét, ami a délről és keletről fölénk áramló, sivatagi porban gazdag légtömegnek köszönhetően alakult ki.

illusztráció

illusztráció

A port a pár napja Észak-Afrika partjainál örvénylő mediterrán ciklon "szippantotta" fel a Szaharából, emellett a Kaszpi-tenger térségéből is porban gazdag levegő áramlik a Kárpát-medence felé.

A nagy magasságba feljutó ásványi részecskék kiváló kondenzációs magok, melyeken könnyen be tud indulni a felhőképződés. Ez vezetett a látványos felhőernyő kialakulásához, ami tavasszal nem számít ritkaságnak, hisz ilyenkor viszonylag gyakran érkezik sivatagi por Európába a Szahara felől.

A légkörben lévő jelentős pormennyiség miatt barnás, sárgás színekben pompázott sokfelé a mai naplemente, de a légköroptikai csodák innen sem hiányozhattak. 

illusztráció

Szaboneg fotója Budapestről

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Lepeti fotói Pomázról

illusztráció

Ilusfarkas fotója Szatymazról

Olvasóinknak, észlelőinknek köszönjük a gyönyörű fotókat!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés