illusztráció illusztráció

Bázisállomás

Hazánk első, szélgenerátorral működtetett bázisállomását helyezték üzembe a Nógrád megyei Kállón.

A közelmúltban hazánk első szélgenerátorral működtetett bázisállomását helyezte üzembe a Pannon Kállón. A Nógrád megyei községben egész évben megfelelőek a szélviszonyai, a generátor így az állomás energia-felhasználásának mintegy felét képes biztosítani.

Magyarországon a szélsebesség évi átlagai 2-4 m/s között változnak; az átlagos szélsebesség alapján hazánkat a mérsékelten szeles vidékek közé sorolhatjuk. Ezzel szemben Kállón az átlagos szélsebesség 5-6 m/s (18 km/h), ami kedvező feltételeket jelent a szélgenerátor működésének.

A toronyra szerelt berendezés évente kb. 5000 kWh energiát termel, így az éves fogyasztás mintegy felét fedezi. A Pannon 2000-ben alkalmazta először az ún. szabadlevegős (free cooling) megoldást az adóhelyiség hűtésére, majd 2008 augusztusában Baracskán üzembe helyezték az első napelemmel felszerelt bázisállomásukat.

A Pannon 2011-ig a szén-dioxid 24%-os csökkentését vállalta. A teljes kibocsátás csaknem 75 %-a a hálózati energiafogyasztásból származik, a szélgenerátorral és napelemmel felszerelt adótornyok létesítése, valamint a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése fontos lépés a vállalás teljesítése felé.

Forrás: SG
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés