illusztráció illusztráció

Az északi erdőtüzek mérlege: 244 megatonna szén-dioxid

Rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe a Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt.

A tavalyi évhez viszonyítva egyharmaddal több,

rekordmennyiségű szén-dioxid került a légkörbe

a Föld északi vidékein pusztító tüzek miatt - állapították meg a Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálat (CAMS) tudósai.

A CAMS globális tűzeset-asszimilációs rendszerének adatai szerint a szén-dioxid mennyisége, amely az Északi-sarkkör mentén pusztító tüzekből eredt, 2020 január 1. és augusztus 31. között

elérte a 244 megatonnát.

Összehasonlításként, a 2019-es teljes érték 181 megatonna volt a térségben.

A tüzek legnagyobb része az oroszországi Jakutföldön pusztított, ahol "átlag fölötti" intenzitással égtek a tüzek augusztusban.

Forrás: Infotainment/Youtube

A kutatók tavaly nyáron észlelték, hogy az Északi-sarkkör mentén nagy tüzek pusztítanak, különösen Szibériában. Idén azonban még ennél is jelentősebb intenzitású tüzeket figyeltek meg július második felében és augusztus első heteiben a térségben. Ez az időszak volt a tüzek csúcspontja. A tüzek füstje nagyobb területet borított be, mint Kanada egyharmada.

Szakértők véleménye szerint a tüzek eredete bizonytalan, akadnak közöttük úgynevezett zombitüzek is, amelyek a föld alatt izzanak, és a téli időszakot is átvészelik.

A sarkkörön túli tüzek utalnak a klímaváltozás gyorsaságára a térségben. Az időjárás melegebbé és szárazabbá vált, ami kedvez a tűzeseteknek. Ráadásul a tüzekből származó füst rengeteg szennyezőanyagot tartalmaz, mely a magaslégköri áramlatoknak köszönhetően rendkívül hosszú utat képes megtenni, eljuthat egészen Észak-Amerikáig.

Forrás: MTI, borítókép forrása: Greenpeace Oroszország

Ezek is érdekelhetnek