illusztráció illusztráció

Az erdők szerepe

Szakemberek világméretű összefogásra buzdítják az embereket, véleményük szerint a klímaváltozás tompításának kulcsa a világ erdeiben rejlik.

"A világ erdeiben hatalmas lehetőség rejlik a klímaváltozás hatásainak tompítására, de ahhoz, hogy mindez valóság lehessen, azonnali és világméretű összefogás szükséges" – hívták fel a figyelmet a nemzetközi erdészeti szakemberek figyelemre méltó összejövetelükön.

A szakemberek 5 fő elvben állapodtak meg, melyet a klímaváltozásról tárgyalóknak követniük kell. Az irányadó állásfoglalás, amely "Az erdők szerepe a klímaváltozásban" címet kapta. Külön kihangsúlyozták, hogy az erdők fenntartható módon történő kezelése az egyik legfontosabb prioritás kell, hogy legyen, hiszen az csökkenti a fakitermelés kedvezőtlen hatásait, valamint az erdőterületek fogyását, ugyanakkor elősegíti az erdőktől függő közösségek millióinak megélhetését.

Az erdők illetve a fából készült tárgyak rendelkeznek azzal az egyedülálló képességgel, hogy csökkenteni tudják az üvegházhatású gázok kibocsátását, megkötik a szén-dioxidot, és ilyen módon csökkentik a világ népeinek klímaváltozástól való sebezhetőségét.

Kiemelték azt is, hogy az erdők kezelésére és az erdőkre, illetve az erdő erőforrásaira vonatkozó helyi jogokat (főként az erdőből élő közösségek jogait) minél hamarabb tisztázni kell, valamint a siker érdekében meg kell erősíteni és átláthatóbbá kell tenni.

„Fontos korban élünk, amelyben Bolygónk jóléte veszélyben van, gazdaságunkat az összeomlás fenyegeti, és milliárdok élete válhat bizonytalanná. Ez a klímaváltozás pillanata” – mondta Abdon Nababan, az Indonéziai Bennszülött Közösségek Szövetségének elnöke.

“Az erdei közösségek eltérő szempontjai és érdekei ellenére az erdőkről folytatott dialógus eredményeképpen több szoros egyetértés született a klímaváltozást is érintő fenntartható erdőkezelés fontosabb elveit illetően” – mondta Gerhard Dieterle, a Világbank szakmai tanácsadója.

A párbeszéd sürgeti a világ kormányait, hogy mobilizálják a szükséges forrásokat, amelyekkel a klímaváltozás hatásai befolyásolhatók és enyhíthetők, és amelyekkel tisztázható az erdők szerepe. Ugyanakkor fontosnak tartják a nyilvánosság és a magán szektor bevonását is a megfelelő lépések megfogalmazásába, illetve, hogy az erdei közösségek szakértelmét és a fenntartható fejlődés alapelveit egyaránt figyelembe vegyék.

Forrás: IUCN, Greenfo
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés