illusztráció illusztráció

Árhullám

Jelenleg a Hernádon, valamint a Tisza felső szakaszán is harmadfokú készültség van érvényben. A Tiszán ez minden idők eddigi negyedik legnagyobb árhulláma.

E napokban minden idők negyedik legnagyobb árhulláma vonul le a Felső-Tiszán, szerencsére helyi lakosok kitelepítésére még nem volt szükség. Problémát jelent viszont, hogy a megáradt folyó igen nagy mennyiségű szemetet hoz magával az ukrajnai, illetve romániai illegális lerakókból.
Az árvíz elleni védekezés továbbra is több, mint 700 km-es szakaszon folyik. Részletesen lebontva összesen 448km-en elsőfokú, 102 km-en másodfokú, 174 km-en pedig harmadfokú a védekezés.

Elsőfokú készültség van érvényben a Zagyván, a Bodrogon és a Tiszának a Zagyva és Tiszakeszi közötti szakaszán. Másodfokú a készültség a Szamoson és a Krasznán, valamint Tiszabecsnél. Harmadfokú a védekezés folyik továbbá a Hernád teljes hosszában, a Tiszán pedig a felső szakaszon, Szatmárcseke és Záhony között. A Tiszán vonuló árhullám elhagyta Tivadart, a folyó hajnalban 782 cm-rel tetőzött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településnél.

Az ár előreláthatólag holnap reggel éri el Vásárosnaményt, így ma reggel már itt is – egészen a Záhony melletti Zsurkig - elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A harmadfokú készenlétet a Tisza felső szakaszán Tarpa és Vásárosnamény, valamint Szatmárcseke és Olcsvaapáti között továbbra is fenntartják.

A folyó vízszintje a tiszabecsi határszelvényben a hétfő délután 570 cm-en tetőzött, ám azóta már több, mint 2 métert apadt. Ez arra enged következtetni, hogy egyre jobban "szétterül" az ár a Tisza magyarországi szakaszán.

Forrás: Hydroinfo, MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés