illusztráció illusztráció

Árad a Rába és a Duna

Árhullám alakult ki több magyarországi folyón az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására.

Az elmúlt pár nap során igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Rába vízrendszerén.

Az Országos Vízjelző Szolgálat szerda reggeli előrejelzése szerint a Duna magyarországi szakaszán levonuló árhullám Nagybajcsnál csütörtökön,

a másodfokú szintet megközelítő értékkel tetőzhet.

illusztráció

Budapestnél pénteken, 500 centiméter körüli vízállással várható a tetőzés, amely nagy valószínűséggel nem éri majd el a rakpart szintjét.

illusztráció

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult. Szentgotthárdnál kezdetben óránként 20-30 centiméterrel nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, óránkénti 50-70 centiméteres vízszintemelkedéssel. Szerda hajnalban 309 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd gyors ütemben apadás kezdődött.

illusztráció

Az áradás Körmendnél várhatóan szerda este a másodfokú készültségi szintet is megközelíti. A tetőzés itt csütörtök hajnali 5 órakor várható 420 centiméter körül, emiatt a város térségében völgyi elöntések várhatók.

illusztráció

Borítókép: Stevephoto26

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés