illusztráció illusztráció

Akár másfél tucat hullócsillagot is láthatunk óránként

Jövő héten éri el a Lyridák-meteorraj a csúcsát, akár egy-két látványos tűzgömböt is megfigyelhetünk majd az égen.

A jövő héten ismét sok hullócsillagot láthatunk, ugyanis érkezik a Lyridák-meteorraj. Nagyjából április 16-a és 30-a között figyelhetőek meg, idén a maximumuk április 21-éről 22-ére virradó éjszaka második felében lesz, de előtte és utána este is érdemes lehet az eget kémlelni. A becslések szerint a legintenzívebb időszakban

akár 18 hullócsillagot is láthatunk egy óra alatt,

valamint egy-két fényesebb tűzgömb is feltűnhet az égen.

A hullócsillagok bármely égtáj felé megjelenhetnek, viszont látszólag a Lant csillagkép felől érkeznek majd nagyjából 48 km/másodperces sebességgel. A Lyridák-meteorraj a C/1861 G1 (Thatcher) jelű üstökösből származik. Valójában az üstökös mozgása során apró részecskék váltak le róla, és a Föld keresztülhalad ezen a törmelékmezőn. Ezek a szemcsék a légkörbe érve felizzanak és megsemmisülnek, ezeket látjuk mi hullócsillagoknak, a nagyobb törmelékeket pedig tűzgömböknek.

illusztráció

A kép illusztráció /Jónás Károly korábbi felvétele/

Adottak lesznek a feltételek a megfigyelésükhöz?

A mesterséges fényszennyezés elkerülésén kívül még két fontos tényezőt kell megemlíteni. Egyik, hogy április 23-án lesz újhold, tehát a kísérő égitestünk fénye nem fog zavarni. A másik fontos tényező a felhőzet. A jelenlegi számítások szerint a 21-éről 22-ére virradó éjjel csak kevés felhő lehet az égen, nem valószínű zárt felhőtakaró az ország felett, így jó esély mutatkozik felhőmentesebb időszakokra és körzetekre is. Az előtte és utána éjjel is kevés felhőre számíthatunk az ország legnagyobb része felett.

Források: American Meteor Society, Forbes

Borítókép: Zeller Péter korábbi felvétele

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés