illusztráció illusztráció

A ritka zöld sugárról készült felvétel a Bükkben

Nem mindennapi légköroptikai jelenséget rögzítettek.

Egy ritka légköroptikai jelenséget, a zöld sugarat sikerült egy látványos videófelvételen megörökítenie Camelferr nevű észlelőnknek a Bükk-fennsíkról, 900 méteres magasságból. A felvételen a torzult, lenyugvó napkorong látható, melynek tetején zöld fénysugár tűnik fel rövid időre. 

Mi is ez a zöld fénysugár? Miért ilyen ritkaság?

A zöld sugár kialakulása egy összetetett légköroptikai folyamat eredménye, melyben a fénytörésnek és szóródásnak is szerepe van. A jelenség kialakulásához stabil (inverziós) légrétegződésre és tiszta légkörre van szükség.

A lenyugvó Nap fénye megtörik a légkör különböző hőmérsékletű, egyúttal különböző sűrűséggel rendelkező rétegein. A fénytörés miatt a Nap fehér fénye színekre bomlik szét, a hosszúhullámú vörös fény a horizont közelében, míg a rövid hullámhosszú kék fény magasabban jelenik meg, mivel a vörös kisebb, a kék fény nagyobb mértékben törik meg légkörben. Na de miért nem látjuk a kék fényt és mi a helyzet a zöld fénnyel? Itt jön a képbe a fény szóródása. Napnyugtakor vagy napkeltekor a vastag légrétegen keresztül haladó összetett fényből a vörös színen kívül mindegyik szín kiszóródik, elsőként a zöld szín. Ez a kiszóródó zöld fény pedig egy zöld felvillanásként jelenik meg a napkorong tetején.

A legnagyobb szóródással rendelkező kék és lila színkomponensek a zöld színnél hamarabb kiszóródnak, de extrém ritka esetekben, amikor nagyon tiszta a légkör ezeket a színeket is meg lehet pillantani.

Borítókép: képkocka Camelferr videójából

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés